Tot ce este important despre lucrările pe implant dentar!

2 octombrie 2018

lucrari pe implanturi dentare

Lucrările care se fac pe implanturi sunt coroana, puntea și proteza dentară. Toate se realizează rapid şi cu profesionalism desăvârșit la Clinica Stomatologică Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33, Sectorul 1.

Implantul dentar este alcătuit dintr-o parte intra-osoasă şi una extra-osoasă. Partea intra-osoasă este o piesă din titan sau zirconiu, având frecvent formă de şurub pentru a forma o rădăcină artificială în osul maxilar sau mandibular.

Această piesă în formă de şurub este montată acolo unde dintele/dinții naturali lipsesc. În schimb, segmentul extra-osos se numeşte bont protetic. Deasupra bontului se va ancora lucrarea protetică (coroana, puntea sau proteza dentară).

Atunci când nu sunt contraindicaţii, lucrările dentare pe implanturi sunt fixe. Acestea se comportă şi se îngrijesc ca dinții naturali sănătoşi. Lucrările dentare mobile sunt ancorate de implanturi atunci când nu sunt posibile cele fixe.

Lucrările  pe implanturi dentare depind de dimensiunile şi calităţile estetice ale țesuturior înconjurătoare implantului. În urma extracțiilor, osul şi gingia pot suferi unele transformări (resorbții) care duc la defecte estetice ale zonei.

În vederea păstrării naturaleţii ţesuturilor, extracţiile se realizează cu manevre atraumatice, iar defectele osoase sunt reparate prin tehnici de regenerare osoasă ghidată. Şi gingia trebuie prezervată sau refăcută în vederea obţinerii unor rezultate estetice.

Un implant dentar este alcătuit dintr-o varietate de componente: implantul propriu-zis, care înlocuieşte rădăcina dintelui natural; capă de vindecare; bontul protetic; bontul de vindecare; bontul de transfer; implantul analog; şurubul de fixare și coroana dentară.

Bontul protetic

Este un dispozitiv ce ajută la înlocuirea părții coronare a dintelui și se fixează pe implant prin înşurubare.  Acesta poate fi realizat din metal sau din materiale estetice precum zirconiul. De asemenea, există bonturi provizorii pentru lucrări provizorii sau bonturi calcinabile pentru turnare în laborator.

Forma şi structura bontului permit tehnicianului şi medicului să aleagă varianta optimă necesară fiecărui pacient în funcţie de caracteristicile structurilor anatomice şi de restaurarea definitivă aleasă.

Astfel, pentru zona frontală, în cazul unei gingii mai subţiri şi dacă pacientul alege varianta de protezare finală de ceramică pe zirconiu, se foloseşte un bont estetic de zirconiu.

Bonturi protetice pot fi pentru lucrări cimentate clasic sau pentru lucrări înşurubate. Pentru anumite tipuri de  lucrări complexe se pot folosi bile sau capse, sisteme de bare-călăreţi etc.

Coroana dentară

Se realizează separat şi implică o serie de costuri extra faţă de implantul dentar inserat în os. Este partea vizibilă a implantului, are rol fizionomic şi funcţional şi cel mai adesea este realizată din porţelan. Poate fi înşurubată în implant sau fixată prin cimentare.

Un implant dentar este un dispozitiv metalic al cărui scop este acela de a oferi baza pentru o viitoare construcţie dentară. Implantul înlocuieşte, de fapt, rădăcina dintelui natural şi se inserează în osul alveolar.

În mod normal, un tratament cu implant este finalizat în mai multe etape pe parcursul câtorva luni:

  • În prima etapă, medicul stomatolog fixează implantul în osul maxilar. Durează 3-6 luni până când osul fuzionează cu implantul.
  • În a două etapă, dentistul face o extensie sau o pregăteşte: această extensie va prelungi implantul deasupra gingiei. În funcţie de tehnica aleasă de medicul stomatolog, extensia se poate face chiar şi în prima etapă.
  • După vindecarea gingiilor, se ia amprenta şi se procedează la reconstrucţia finală folosind o coroana sau o punte dentară într-un laborator. În majoritatea cazurilor, lucrarea se fixează şi se ajustează pentru o potrivire perfectă şi o funcţionalitate optimă, la ultima vizită.

Proteza pe implanturi

Este proteza care se prinde pe implanturi. Pacientii edentați total, al căror suport osos este limitat, pot beneficia de implanturi dentare ( 2-4 implanturi ) pe care se va sprijini o proteză mobilă.

Proteza pe implanturi prezintă sisteme protetice speciale de ancorare (capse, bară cu călăreţi, locatori, magneţi) datorită cărora stabilitatea ei pe implanturi este destul de mare, comparabilă chiar cu o lucrare fixă.

Avantajele unei proteze pe implanturi:

  • proteza inferioară pe implanturi este mult mai stabilă (“fixă”)
  • pacientul poate vorbi cu mai multă uşurinţă şi siguranţă, dispărând teama că proteză s-ar putea desprinde
  • confort masticator sporit deoarece proteza nu se va desprinde
  • pacientul poate savura gustul alimentelor (proteza nu acoperă bolta palatină)
  • costul este mai mic comparativ cu o punte totală fixă pe implanturi

Sfaturi pentru o igienă corectă

Tartrul, inflamațiile gingiei sau infecţiile netratate  ale osului pot duce la pierderea prematură a lucrărilor dentare pe implanturi.

Igienizarea periodică în timpul purtării lucrărilor pe implanturi dentare echivalează cu menţinerea sănătăţii osului şi gingiei din jurul implanturilor şi necesită vizite regulate la igienist, dar şi deprinderea şi folosirea tehnicilor corecte de igienizare acasă.

Pentru mai multe informații urmăriți site-ul nostru www.andrasmile.ro. Pentru sfaturi personalizate și programări, sunați la 0722332230 sau programați-vă online.

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut articolul? Pentru mai multe articole abonează-te la newsletter. Primiți sfaturi utile în căsuța de email, recomandări de sezon pentru protejarea danturii, dar și oferte de tratamente în funcție de afecțiunile dumneavoastră.


Cele mai recente articole