Tipuri de plombe (obturații)

Cele trei modele de plombe folosite în medicina stomatologică modernă sunt cele denumite de tip superficial, de tip mediu și de tip profund.

Plombe dentare, obturatii la pret promotional la Clinica Stomatologica Andra Smile din Bucuresti, Sector 1

Există 3 tipuri de plombe dentare sau obturații. Este vorba de plombe superficiale, medii şi profunde. Materialul din care se face obturaţia la cabinetul stomatologic Andra Smile este compozit fotopolimerizabil sau glassionomer.

Obturaţia superficială se realizează doar în smalț. Aceasta este tot nedureroasă şi nesisizată de pacienţi. Din acest motiv nici nu este nevoie de anestezie în timpul procedurii. Se rezolva într-o singură şedinţa.

Obturaţia medie este necesară atunci când există o carie extinsă până în dentină, adică până spre miezul dintelui. Din acastă cauză, intervenția intră spre interiorul dintelui, poate apărea durerea la rece/dulce după finalizarea procedurii.

Obturaţia profundă se face atunci când există o carie care ajunge până aproape de nerv, cu posibilitatea deschiderii punctiforme a camerei pulpare. Ca simptome, apare durerea la rece, dulce; se mai produce distrugerea coroanei dintelui.


Vrei sa afli mai multe despre Tipuri de plombe (obturații)?

Pentru a se realiza o plombare se curăță foarte bine ţesutul afectat. Apoi se face toaleta cavităţii cu probleme, iar după se folosesc materialele de adeziune. La urmă, se aplică materialul compozit.

Obturaţia medie necesită în plus faţă de cea superficială, materiale care se vor aplica sub plombă/obturaţia propriu-zisă. Aceste materiale au rolul de a proteja dentina expusă factorilor externi(electrici,chimici, s.a.m.d). În funcţie de pragul de sensibilitate al pacientului este posibil să fie nevoie de anestezie!

Obturația profundă este vizibilă de cele mai multe ori doar când este între dinţi (interdentar). În rest, este greu de observat de către pacienţi. Se poate identifica însă prin faptul că agaţă aţa dentară şi prin faptul că gingia din dreptul ei este inflamată.

Tratarea acestei carii necesită anestezie şi profectie pulpara, precum şi obturatie de baza pusă înainte de a pune plombă.

Întrebări de la pacienţi

Se poate pune o plombă pe dinții frontali? Va arată inestetic?

Da, se poate face. Pe frontali se va face plombă (obturaţia) numai din material compozit şi se va alege culoarea în funcţie de culoarea dintelui pacientului. Este estetică, însă cu menţiunea că tipul de alimentaţie şi fumatul (dacă este cazul) îi poate schimbă culoarea în timp.

O dată pusă plombă (obturaţia), e posibil să lucreze caria între plombă şi dinte?

Da, este posibil să apară o nouă carie între dinte şi plombă. Acest lucru este cauzat de igienă neadaptată tipului de carie avut. Adică, la plombele interdentare este obligatorie folosirea aței dentare pentru a igieniza corect, sau periuţă interdentară acolo unde este suficient loc. În cazul celorlalte tipuri de plombe (obturații) este necesar un periaj corect efectuat şi folosirea apei de gură.

Plombă din compozit este mai trainică decât plombă glass?

Plombă/obturaţia din glassionomer este mai trainică. De aceea este recomandată mai mult pentru zona laterală adică la molari/masele, pentru că este un material rezistent la forţele masticatorii, care sunt mai mari în zona laterală.

Ce să fac dacă mă dor dinții/măselele plombate?

Dacă dor măselele plombate înseamnă că ori nu s-a efectuat tratamentul corect , ori zona cu plombe s-a cariat din nou. Se recomandă prezentarea în mod obligatoriu la medicul stomatolog, pentru a evita eventualele complicaţii!

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.