S-a demonstrat: radiografia dentară are mai multe beneficii decât riscuri!

3 octombrie 2018

Radiografiile dentare sunt imagini ale dinților pe care medicul dentist le folosește pentru a evalua sănătatea orală a pacientului, dar mai ales pentru a preveni apariția afecțiunilor dentare. Aceste radiografii dentare sunt folosite cu niveluri scăzute de radiații pentru a capta imagini din interiorului dinților și gingiilor.

Un studiu realizat de Academia de Stomatologie Generală concluzionează că dozele mici de radiații de la radiografiile dentare prezintă un risc minor și nu trebuie să împiedice pacienții să-și investigheze problemele dentare în acest mod.

Când sunt efectuate radiografiile dentare

În general, este indicat să se realizeze o radiografie dentară în fiecare an, dar se poate întâmpla să fie necesară mai des, în cazul în care dentistul urmărește progresul unei probleme sau a unui tratament stomatologic.

Copiii ar putea avea nevoie de radiografii dentare mai des decât adulții, deoarece medicul are nevoie să monitorizeze creșterea dinților permanenți. Acest lucru este important deoarece poate ajuta dentistul să determine dacă dinții de lapte ai copiilor trebuie să fie extrași pentru a preveni complicațiile, cum ar fi dinții adulți care cresc în spatele dinților de lapte.

Riscurile radiografiei dentare

Deoarece aparatele cu raze X și alte metode de realizare a radiografiilor dentare sunt proiectate să reducă la minimum radiațiile, aceste procese sunt sigure.

Chiar dacă radiografiile dentare implică radiații, nivelurile la care pacienții sunt expuși sunt atât de scăzute încât sunt considerate sigure chiar și pentru copii și adulți.  Sarcina este o excepție de la regulă, femeile care sunt însărcinate ar trebui să evite toate tipurile de raze X.

Beneficiile radiografiei dentare

Radiografia dentară, numită și radiologie dentară, oferă dentistului posibilitatea de a vedea între dinți și în interiorul dinților. De asemenea, el poate vedea rădăcinile și oasele de sub gingiile pacientului – locuri care nu sunt vizibile în mod obișnuit. Deși sunt utilizate ca parte a unei examinări de rutină pentru a exclude boala dentară, radiografiile ajută, de asemenea, la diagnosticarea oricăror probleme dentare specifice sau izolate pe care pacientul le-ar putea  experimenta în viitor.

Potrivit Academiei de Stomatologie Generală, multe boli ale dinților și ale țesuturilor înconjurătoare nu pot fi văzute fără o radiografie dentară care poate dezvălui:

  • zone mici de degradare între dinți sau sub gingii;
  • infecții la nivelul osului;
  • boala parodontală;
  • abcese sau chisturi;
  • anomalii de dezvoltare;
  • unele tipuri de tumori.

Tipuri de radiografii dentare

Radiografiile panoramice sunt cele mai frecvente raze X utilizate în cabinetul stomatologic. În timpul controalelor de rutină, dentistul poate recomanda două până la patru radiografii de acest tip pentru a verifica semnele precoce de degradare dintre dinți. O radiografie panoramică este luată din afara gurii pacientului și produce o imagine a întregii cavități orale. Deoarece imaginea prezintă toți dinții, precum și maxilarul superior și inferior și zonele sinusale, acest tip de radiografie poate identifica chisturile, tumorile, afecțiunile maxilarului și problemele osoase.

Radiografiile Bitewing implică mușcătura pe o bucată specială de hârtie, astfel încât medicul dentist să poată vedea cât de bine se potrivesc coroanele dinților, macă mușcătura este corectă. Acest lucru este folosit în mod obișnuit și pentru a verifica cavitățile dintre dinți.

Radiografiile dentare periapicale oferă cea mai bună imagine atunci când medicul stomatolog dorește să verifice rădăcinile dinților.

Radiografii dentare ocluzale se fac atunci când maxilarul este închis pentru a vedea cum se aliniază dinții de sus și de jos. De asemenea, poate detecta anomalii anatomice. Acestea sunt realizate ocazional, mai ales la copii, pentru a evalua dinții lor în curs de dezvoltare. De asemenea, și radiografiile dentare cefalometrice sunt utilizate de medicul ortodont la planificarea tratamentului ortodontic.

Specialiștii de la Clinica Stomatologică Andra Smile doresc să ofere pacienților cele mai bune servicii stomatologice, însă o simplă examinare vizuală nu le poate spune tot ce trebuie să știe despre starea dinților. Datorită radiografiilor dentare, medicii stomatologi pot diagnostica și trata cu exactitate problemele dentare înainte ca acestea să se agraveze.

Pentru mai multe detalii, urmăriți site-ul nostru www.andrasmile.ro sau sunați-ne la 0722332230. Vă puteți programa online, iar noi vă așteptăm la clinică, pe strada Londra nr. 33 pentru tratamente personalizate, de calitate.

 

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut articolul? Pentru mai multe articole abonează-te la newsletter. Primiți sfaturi utile în căsuța de email, recomandări de sezon pentru protejarea danturii, dar și oferte de tratamente în funcție de afecțiunile dumneavoastră.


Cele mai recente articole