Retratament de canal

Este intervenția non-chirugicală prin care se elimină nervul, partea dintelui infectata. Amânarea procedurii duce la distrugerea osului subiacent.

Tratament de canal redicular la Clinica Stomatologica Andra Smile din Bucuresti, Sector 1

În loc să scoateți un dinte cariat, mai simplu este să apelați la un doctor specialist al clinicii stomatologice Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33, aproape de stația de metrou Piața Victoriei, pentru a vă scoate bucata bolnavă din dinte și, apoi, să-l refacă.

Această intervenție se numește tratament de canal radicular. Presupune îndepărtarea pulpei dentare, un ţesut conjunctiv ce conţine vase de sânge şi fibre nervoase din centrul dintelui.

După ce se extrage pulpa dentară deteriorată, afectată de boală sau necrozată, se curăţă spaţiul rămas, se pregăteşte şi se obturează. Aceasta este procedura de sigilare a canalului radicular.

Dinţii trataţi şi restauraţi prin tratamentul de canal pot rezista o viaţă, cu îngrijirea adecvată. Deoarece cariile dentare recidivează pe dinţii trataţi, o igienă orală bună şi controalele dentare de rutină pot preveni evoluţia nefavorabilă.


Vrei sa afli mai multe despre Retratament de canal?

În trecut, dinţii cu pulpa deteriorată sau afectată de boală erau extraşi în totalitate. În prezent, tratamentul de canal radicular salvează mulţi dinţi care altfel ar fi fost pierduţi.

Cele mai frecvente cauze ale deteriorării sau necrozei pulpare, afecțiuni care necestă tratamentul de canal, sunt:

  • Fisura dintelui,
  • O carie profundă,
  • Un traumatism dentar, o lovitură recentă sau mai puţin recentă la care a fost supus dintele.

Avertisment

Odată ce pulpa se infectează sau se necrozează, în lipsa tratamentului se poate forma puroi la vârful rădăcinii, în osul maxilar, cu formare de abces. Abcesul poate distruge osul subiacent, provocând durere.

Întrebări de la pacienți

În ce constă tratamentul de canal ?

Tratamentul  canalului radicular se desfăşoară în mai multe etape, necesitând mai multe vizite la cabinet, în funcţie de situaţie.

  • În primul rând, se creează accesul prin spatele dintelui, dacă este dinte frontal, sau prin coroană, dacă este molar/premolar.
  • După îndepărtarea pulpei afectate (pulpectomie), camera pulpară şi canalele radiculare sunt curăţate, lărgite şi dezinfectate în vederea obturaţiei de canal.
  • Dacă intervenţia necesită mai multe vizite, se inserează o obturaţie temporară în accesul  creat initial pentru a proteja dintele.
  • Obturaţia temporară este apoi îndepărtată, efectuându-se obturaţia permanentă a camerei pulpare şi canalului radicular (adica obturatia de canal). În fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutapercă şi se sigilează prin cimentare.
  • Ultima etapă constă refacerea coronară a dintelui, pentru remodelare şi aspect estetic. Dacă distrugerea dintelui este avansată, va fi necesară inserarea unui pivot pentru reconstrucţie, înainte de montarea coroanei care este obligatorie dupa un tratament de canal al unui dinte.

Cât timp rezistă un dinte restaurat?

Dinţii trataţi şi restauraţi pot rezista o viaţă, cu îngrijirea adecvată si verificarea periodica prin radiografii. Deoarece cariile dentare recidivează pe dinţii trataţi, o igienă orală bună şi controalele dentare de rutină pot preveni evoluţia nefavorabilă.

Nemaiexistând pulpa dentară, dinţii cu tratament de canal radicular devin fragili şi sunt mai expuşi riscului de fractură. De aceea, după tratamentul canalului radicular, este absolut necesară o reconstrucţie coronara de durata care sa protejeze dintele,indicatia primara fiind de coroana dentara.

Pentru evaluarea reuşitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigură metodă este comparaţia radiografiilor obţinute înainte şi după tratament. Aceasta va releva dacă distrugerea osului continuă sau dacă are loc regenerarea

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.