Punți dentare

Este o lucrare protetică/dentară, care înlocuieşte unul sau mai mulţi dinţi lipsă şi care se sprijină pe doi sau mai mulţi dinţi (stâlpi).

Punte dentara cu pret avantajos la Clinica Stomatologica Andra Smile din Bucuresti, Sector 1

Sunt lucrări din ceramică cu alte materiale care sunt realizate mereu în siguranță la clinica stomatologică Andra Smile, situată în Sectorul 1, pe strada Londra nr. 33.

Există mai multe tipuri, dar cea mai simplă împărţire este în funcţie de materialul din care sunt făcute. De actualitate, sunt lucrările metalo-ceramice suport de titan si cele din ceramica pe suport de zirconiu.

Dacă dinţii lipsă nu sunt restauraţi prin intermediul coroanelor sau a punţilor dentare, pacienţii vor suferi din punct de vedere estetic, al masticaţiei, al fonaţiei. În plus, și sănătatea generală va fi afectată.

Mai mult, dinţii vecini şi antagonişti spaţiilor edentate vor suferi modificări de poziţie, vor migra, şi vor apărea modificări la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare.


Vrei sa afli mai multe despre Punți dentare?

Cum se pune o punte dentară? După ce dinţii sunt pregătiţi în prealabil – de regulă sunt devitalizaţi (se scoate nervul) pentru a nu apărea probleme sub lucrări în timp -, va urma prima şedinţă în cabinet, care presupune şlefuirea şi amprentarea lor cu ajutorul materialelor de amprentă.

Apoi, amprenta ajunge în laborator, unde tehnicianul dentar face metalul/zirconiul. După asta, lucrarea se întoarce în cabinet pentru proba metalului, respectiv a scheletului din zirconiu.

După aceasta urmează o nouă etapă de laborator. Tehnicianul va pune ceramica, iar apoi medicul dentist probează lucrarea finită, adică urmăreşte contactele ocluzale (muşcătura, forma şi culoarea dinţilor), iar dacă totul este în regulă, lucrarea va fi cimentată provizoriu sau direct definitiv.

Slefuirea dinţilor de regulă nu doare, dar dacă pacienţii prezintă sensibilitate crescută, aceasta se va face cu anestezie!

Devitalizarea (scoaterea nervului) se face pentru a evita eventualele probleme care pot să apară sub lucrări. Pulpa/nervul este foarte sensibilă la modificări  termice, adică la şlefuit, iar în urma şlefuirii pacientul poate să rămână cu o sensibilitate dentară care poate sau nu să evolueze. Oricum, de cele mai multe ori dinţii care sunt îmbrăcaţi sunt distruşi prin carii şi trebuie oricum devitalizaţi. Dacă ei sunt sănătoşi, în funcţie şi de rapoartele ocluzale cu antagoniştii, se vor lăsa vitali.

Sunt de mai multe tipuri:

Puntea ceramică pe suport de zirconiu

Zirconiul este un metal alb, care face punţile dentare să fie mai rezistente la forţele masticatorii. Totodată reprezintă suportul pentru materialul ceramic, care conferă estetică lucrării respective și reface aspectul natural al dinţilor, precum şi contactele dintre dinţi.

Partea metalică este de regulă un aliaj de Cr-Co sau Cr-Ni, dar poate fi realizată şi din materiale nobile (Aur sau Platină), ceea ce ar fi ideal, însă costurile ar fi foarte mari.

O altă calitate deosebită a zirconiului este absenţa coroziunii. Astfel, reacţiile gingivale, cum ar fi lizereul cenuşiu din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. În plus, lipseşte gustul metalic atât de deranjant. Riscul de alergie la acest metal este nul. Nu există pacienţi alergici la zirconiu!

Având toate aceste calităţi, zirconiul este considerat, pe bună dreptate, materialul viitorului în stomatologie.

Puntea ceramica pe suport de titan

Titanul, ca și zirconiul, este un material modern folosit în clinici stomatologice din străinătate ca și suport pentru coroanele din porțelan.

Coroanele din ceramică realizate pe suport de titan sunt oferite și pacienților clinicii Andra Smile, un cabinet stomatologic cu doctori de încredere. Folosirea lor întreține buna sănătate a pacientului.

Asta pentru că titanul este un metal biocompatibil 100% cu organismul uman, spre deosebire de alte materiale. De aici rezultă că gingia nu va avea de suferit și vor avea loc infecții.

Coroana ceramică pe suport de titan este ca şi cea realizată pe suport de zirconiu foarte rezistentă în timp, scăpându-l pe pacient de alte probleme asemănătoare timp de peste un deceniu. 

Aplicarea acestui tip de coroane oferă aspect fizionomic impecabil şi permite şlefuirea minimă a dinţilor. Este mai ușor ca aurul așa că nu îl va incomoda pe pacient absolut deloc.

Așa cum am mai precizat, cel mai mare avantaj al scheletului din titan este compatibilitatea biologică cu ţesuturile cavităţii bucale, acesta posedă greutatea cea mai mică din toate tipurile de metal (inclusiv aurul), care se folosesc pentru coroane mixte. Metaloceramica pe suport de titan echivalează coroanelor pe suport de aur, atât ca estetică, cât și ca biocompatibilitate.

Titanul este un metal biocompatibil 100% cu organismul uman, spre deosebire de alte metal, care nu asigură o biocompatibilitate majoră.

De exemplu, este bine de știut ca aliajele pe baza de Nichel, dau alergii. Ele au un preț mai scăzut, se folosesc încă în laboratoarele dentare din România. Inconvenientul coroanei integral metalice este cel de ordin estetic. Cu toate acestea, sunt situații, mai rar, ce-i drept, în care înca se mai folosește.

 

 

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.