Proteze dentare

Sunt de patru tipuri de proteze dentare și pot fi folosite atât de pacienți de vârsta a treia, cât și de persoane mai tinere.

Cele patru modele de proteze dentare recomandate de medicii stomatologi de la clinica Andra Smile, situată lângă stația de metrou Piața Victoriei, sunt: acrilice, flexibile, scheletate și cele pe implanturi.

Dacă cele acrilice sunt recomandate în special bătrânilor, cele pe implanturi sunt cele mai ușor de purtat, însă necesită în montarea unor implanturi, de unde și numele, pe care se va sprijini proteza.

Proteza dentară se curăţă cu periuţă şi săpun obişnuit, deasupra chiuvetei cu apă, asta pentru a evita spargerea ei. Nu trebuie folosită niciodată pastă de dinţi pentru că abrazează proteza.

Foarte important este ca peste noapte proteza dentară să fie lăsată într-un pahar cu apă şi oţet sau în soluţie de curăţat special pentru acest lucru care se găsește fie în magazine, fie la farmacii (gen Corega).


Vrei sa afli mai multe despre Proteze dentare?

Protezele dentare sunt de mai multe tipuri

Protezele acrilice. Sunt proteze mobile care ţin locul dinţilor absenţi de pe arcadă şi care îmbunătăţesc fonaţia, masticaţia şi aspectul estetic al dinţilor. Protezele acrilice se recomandă în special pacienţilor mai în vârstă – de vârsta a treia.

După numărul de dinţi înlocuiţi, protezele acrilice se împart în proteze parţiale şi totale. După materialul din care sunt făcute protezele se împart în proteze rigide şi flexibile.

Se recurge din ce în ce mai rar la proteze clasice acrilice pentru că acestea îngreunează procesul de masticaţie, provoacă greutate în vorbire şi aduc o senzaţie de vomă pacientului – datorită acoperirii totale a palatului.

Protezele flexibile. Sunt alcătuite din material elastic (flexibil) ce diminuează presiunile masticatorii. Aceste proteze nu au în componenţa lor monomeri reziduali. De obicei, protezele flexibile sunt propuse pacienţilor alergici la acrilat.

Sunt cu mult peste protezele clasice. Ne referim la faptul că acestea conferă pacientului un rol biomecanic, funcţional şi estetic net superior protezelor clasice. Aceste proteze sunt şi mai confortabile pentru că asigură protecţie gingiei şi nu sunt traumatizante pentru dinţii vecini.

Protezele flexibile – sunt alcătuite din material elastic (flexibil) ce diminuează presiunile masticatorii. Aceste proteze nu au în componenţa lor monomeri reziduali. De obicei, protezele flexibile sunt propuse pacienţilor alergici la acrilat și celor care își doresc confort și adaptabilitate rapidă.

Protezele flexibile sunt cu mult peste protezele clasice şi când spunem asta, ne referim la faptul că acestea conferă pacientului un rol biomecanic, funcţional şi estetic net superior protezelor clasice. Aceste proteze sunt şi mai confortabile pentru că asigură protecţie gingiei şi nu sunt traumatizante pentru dinţii vecini.

Protezele scheletate. Sunt potrivite pentru edentaţii terminale unilaterale sau bilaterale. Asta înseamnă că dinţii restanţi pe care pacientul îi mai are se poziţionează în partea din faţă a maxilarului.

Acest tip de proteze are un sistem anume pentru menţinere, sprijin şi stabilizare, de forma capselor/culiselor ş.a.m.d. Protezele scheletate sunt foarte bine fixate şi asta se datorează doar sistemelor de prindere cu care sunt dotate. Datorită acestui fapt, pacientul acceptă aceste proteze foarte uşor.

Protezele pe implanturi. În urma realizării unei proteze total clasice (care se sprijină doar pe os și pe gingie), în timp apare o senzație de jenă și o mobilitate excesivă care poate crea dificultăți de vorbire, masticație. Pentru a se evita astfel de neplăceri, se poate recomanda realizarea unei proteze pe implanturi, 2 sau 4, așezate simetric. Pe acestea se prind niște sisteme speciale (de tip capse, magneți, etc) pe care se face o proteză semi-mobilă ce se susține în implanturi.

După perioada de osteointerare, care durează între 3-6 luni, se vor monta în loc sisteme speciale de ancorare în funcție de fiecare caz, prin intermediul cărora va fi asigurat sprijinul și menținerea viitoarei proteze.

Sistemele speciale de menținere oferă pacientului un confort sporit, incomparabil cu cel de care beneficiază un pacient purtător de proteză dentară clasică. Stabilitatea lucrării va duce la evitarea apariției leziunilor gingivale.

 

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.