Prevenție

Se realizează prin tratamente de sigilare și de revelare placă bacteriană. Totodată este nevoie și de folosirea tehnicilor corecte de periaj.

Preîntâmpinarea unor probleme stomatologice este una dintre dorințele doctorilor specialiști de la clinica Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33, în apropiere de stația de metrou Piața Victoriei.

În acest sens, realizăm cele mai noi metode de prevenție a cariilor, a petelor colorate sau orice altfel de problemă. Realizăm tratamente de sigilare, revalare placă bacteriană, dar oferim și tehnici de periaj profesional.

Sigilarea dinţilor înseamnă umplerea şanţurilor şi fosetelor de la nivelul dinţilor cu un material special. Acest lucru se face deoarece aceste spaţii retenţionează uşor resturi alimentare, făcându-le dificil de igienizat.

Revelarea plăcii bacteriene se face cu un agent colorant care o evidenţiază pentru a fi apoi înlăturată. Placa bacteriană nu poate fi îndepărtate prin simplă clătire, ci printr-un periaj profesional.


Vrei sa afli mai multe despre Prevenție?

Profilaxia sau prevenția are un rol fundamental în tratarea afecţiunilor dinţilor.

Când vine vorba despre profilaxie, ne gândim la un proces de prevenţie al afecţiunilor dentare de genul cariilor dentare, parodontopatiilor etc. Intervențiile de prevenire sunt sigilarea, revalarea plăcii bacteriene și realizarea unui periaj prefesonal. “Dușmanul” pe care aceste tehnici de prevenire vor să-l elimine este placa bacteriană.

Placa dentară microbiană se formează la scurt timp după efectuarea periajului. Ea este alcătuită în principal din bacterii, metaboliti ai acestora şi resturi alimentare. Problemele apar dacă placă dentară microbiană nu este îndepărtată la timp, deoarece se calcifică şi nu mai poate fi înlăturată prin simplul periaj, ci doar prin detartraj.

1. Sigilarea

Sigilările sunt efectuate pe dinţi sănătoşi sau minim afectaţi, fără simptomatologie dureroasă sau de orice fel. Este o manoperă preventivă, nu restaurativă.

De cele mai multe ori, sigilarea nu presupune intervenția pe substanţă dură dentară. Însă alteori, presupune şlefuirea unei cantităţi minime de substanţă dura. Se igienizează şanţurile retentive şi se aplică materialul de sigilat.

Deoarece nu se intervine pe dinte că în cazul obturaţiilor, durata de viaţă a sigilării este variabilă. De aceea, la controlul periodic va fi verificată prezenţa acestora, iar la nevoie, se vor efectua din nou.

Este necesară prezenţa sigiliilor la nivelul dinţilor, până când pacientul îşi poate efectua o igienă orală corectă, sau cel puţin până la maturizarea dintelui respectiv.

Când este necesară

  • În primul an de la erupţia dinţilor, când aceştia sunt imaturi, predispuşi la apariţia cariilor. Însă este necesar să fie suficient erupt dintele, pentru a permite izolarea optimă.
  • Când nivelul de activitate carioasă este crescută.
  • Dacă ai o igienă necorespunzătoare.
  • Dacă eşti un pacient purtător de aparat dentar.
  • Dacă eşti un pacient cu handicap – dizabilităţi ce nu pot menţine o igienă corespunzătoare.

Beneficiile sigilării dinţilor

Sigilarea dinţilor ocupă şanţurile retentive de la nivelul dinţilor. Odată ocupate aceste şanţuri, nu se mai permite instalarea microbilor pe suprafaţă dintelui. Dacă microbii nu mai au unde să se aşeze, cariile sunt prevenite iar dintele rămâne pentru mult timp sănătos.

Sigilarea dinţilor alături de igienă orală corespunzătoare şi fluorizare, sunt principalele metode de prevenire a apariţiei afecţiunilor orodentare (profilaxia primară).Cum să-mi tratez dintîi după sigilare ?

După sigilări se recomandă mersul la controale periodice, pentru a verifica integritatea sigilării. Eventual, medicul mai poate recomanda şedinţe de fluorizare.

Cel puţin o dată la 6 luni se face verificarea sigiliilor de către medicul dentist. Dacă medicul va considera necesar, va recomanda o frecvenţa crescută a controalelor periodice.

2. Revelare placă bacteriană

Revelarea plăcii bacteriene se face astfel: se aplică un agent colorant care evidenţiază placă dentară microbiană, se clăteşte energic gură pentru îndepărtarea surplusului, apoi petele de culoare restante vor reprezenta depozitele de placă dentară microbiană, ce nu pot fi îndepărtate prin simplă clătire, ci doar prin periaj.

Rolul acestui procedeu este:

  • conştientizarea pacienţilor asupra existenţei depozitelor de placă bacteriană
  • explicarea efectelor negative provenite din cauza plăcii bacteriene (carii, parodontoze);
  • verificarea eficienţei şi corectitudinii efectuării periajului dentar (mijlocul principal de îndepărtare a plăcii bacteriene);
  • evaluarea nivelului de igienă prin calcularea indicilor de igienă dentară;
  • aprecierea evoluţiei igienei de-a lungul şedinţelor de tratament.

3. Periajul dentar profesional și tehnici de periaj

Iată câteva sfaturi despre cum să ai o igienă orală corectă.

Doctorul stomatolog Monica Bratu, medic la clinica stomatologică Andra Smile ne explică importantă unui periaj dentar efectuat corect, rolul pastei de dinţi, durata necesară unui periaj precum şi tehnicile de periaj corespunzătoare.

http://www.andrasmile.ro/periajul-dentar

De vorbă cu medicii stomatologi

Demonstrație ață dentară, cu dr. Monica Bratu

Vezi mai multe

Ți-a plăcut episodul video? Pentru a urmari si alte episoade abonează-te la newsletter. Rămâi la curent cu ultimele noutăţi despre îngrijirea dinţilor şi ofertele speciale!

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.

Completeaza formularul de mai jos si vino la o CONSULTATIE.

*pentru ca aceste informatii sunt necesare unei comunicari mai bune intre noi si dumneavoastra