Pivoți

Pivotul stomatologic este indicat pentru dinții fara nerv care au coroana dentară distrusă şi nu mai pot suporta o plombă.

Aplicare Pivot dentar la pret avantajos la Clinica Andra Smile din Bucuresti, Sector 1

Odată scoasă zona cariată dintr-un dinte, acesta trebuie apoi îngrijit. Acest lucru se face și prin aplicarea de pivoți. Procedura se execută fără durere pentru pacient la clinica stomatologică Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33.

Pivotul stomatologic, dentar, este un dispozitiv protetic care are ca scop refacerea dinţilor devitalizati fracturați sau cariaţi. După ce a fost aplicat, pivotul stomatologic va fi ulterior acoperit de o coroană dentară.

Sunt două tipuri de pivoți stomatologici. Pivoții pot fi metalici, aceștia fiind turnaţi în laboratorul de tehnică dentară. Sau, al doilea model, unul mai modern și mai des recomandat, când sunt realizați din fibră de sticlă.

Pivotul îi conferă rezistenţă dintelui, dar sunt și un suport pentru viitoarea lucrare dentară. Manoperă de realizare a pivotului este nedureroasă, deoarece nervul dintelui a fost deja extirpat.


Vrei sa afli mai multe despre Pivoți?

Pivotul este baza unei viitoare lucrări dentare, fiind cunoscut şi sub numele de ştift sau reconstituire corono-radiculară. El este format din: o parte care intră în rădăcina, iar cealaltă, numită coronară, rămâne deasupra gingiei.

Pivotul dentar are mai multe denumiri: dispozitiv corono-radicular (DCR), dispozitiv radicular, știft dentar sau radicular. Mai are și o denumire populară, fiind numit „dinte cu cui”.

Descrierea unui pivot dentar

Partea radiculară. Este reprezentată de un pivot radicular care se fixează în canalul radicular corect tratat endodontic al dintelui respectiv. Există dispozitive cu unul sau mai mulţi pivoţi radiculari.

Pivotul are o lungime maximă de trei sferturi din lungimea totală a canalului radicular, iar că grosime, este dependent de grosimea rădăcinii dintelui respectiv.

Partea coronară. Este în continuarea părţii radiculare, dispozitivul fiind întotdeauna turnat dintr-o singură bucată. Are formă şi mărimea unui dinte gata şlefuit, intrând astfel în categoria bonturilor artificiale.

În funcţie de poziţia dintelui respectiv şi situaţia din cavitatea bucală a pacientului, partea coronară diferă că formă şi mărime.

Tipuri

Pivot din fibră de sticlă

Fibră de sticlă este materialul actual pentru obţinerea unei estetici maxime (coroane de acoperire integral ceramice) şi este relativ uşor de aplicat. Sacrificiul dentar este minim şi materialul prezintă o elasticitate asemănătoare cu substanţă dentară, motiv pentru care riscul producerii fracturilor radiculare este diminuat.

Pivotul din fibră de sticlă este indicat în cazul unui dinte cu distrucție masivă din care fie a rămas doar rădăcina, fie mai are unul sau doi pereţi care nu conferă dintelui o rezistenţă suficientă pentru o reconstituire simplă din compozit, o coroana sau un inlay (incrustatie).

Avantajele oferite de o astfel de reconstituire, faţă de reconstituirile clasice cu pivoţi şi pini metalici:

 • este estetic, culoarea acestuia este apropiată de a dintelui;
 • nu corodează, neconținând metal nu se oxidează şi nu afectează ţesutul dentar;
 • osos sau gingival;
 • are o oarecare elasticitate şi nu produce fracturi radiculare;
 • este uşor de aplicat, uşor de îndepărtat;
 • nu da reacţii alergice fiind biocompatibil.

Procedura

 • Dintele tratat de carie trebuie reconstiuit pentru a fi perfect funcţional atât din punct de vedere estetic, cât şi pentru a rezistă la presiunile exercitate în timpul masticatiei.
 • Înainte de începerea reconstrucţiei, dintele trebuie tratat endodontic, respectând toate etapele acestui tratament. Rezultatul va fi verificat printr-o radiografie dentară. Dacă aceste etape au fost respectate corect, procedura reconstituirii poate să înceapă.
 • Prima etapă a tratamentului este izolarea dintelul cu o membrană de cauciuc, numită diga, care va proteja dintele de contactul cu salivă. Există cazuri în care, în urmă unor contraindicaţii, nu se poate folosi diga, iar izolarea dintelui se va face cu ajutorul rulourilor de vată.
 • Operaţiunea propiu-zisă presupune cunoaşterea lungimii canalului dintelui pentru că pivotul nu trebuie să ajungă mai aproape de 4-5 mm de vârful dintelui (apex).
 • În funcţie de lungimea acestuia medicul stomatolog decide de câţi pivoţi vor fi folosiţi şi pe ce canale vor fi aplicaţi.
 • Se pregătesc canalele, cu freze speciale, cu diametre din ce în ce mai mari, până se atinge un diametru necesar pentru că pivotul să între în contact direct cu peretele dintelui.
 • Când s-a atins diametrul dorit se cimentează pivotul, folosindu-se un ciment dual. Avantajul folosirii cimentului dual este faptul că şi materialul aflat la vârful pivotului se va întări, chiar dacă lumina ultravioletă nu a ajuns până acolo. După ce s-a realizat cimentarea, urmează reconstituirea efectivă a dintelui.

Pivot metalic / zirconiu

Pivoții care se fac prin amprentare sunt turnaţi în laboratorul de tehnică dentară. Sunt mai puțin folosiți și recomandați din cauza avantajelor oferite de pivoții din fibră de sticlă.Au dezavantajul ca necesita doua sedinte ,una de amprentare si una de proba si cimentare,ceea ce ne va lungi tratamentul cu cel putin o sedinta.

Pivotii turnati in laborator pot fi metalici Cr-Co ,din Argint sau din zirconiu.

Rolul pivotului dentar

Înlocuirea părţii coronare a unui dinte fracturat sau distrus  Dacă partea coronară a unui dinte lipseşte din cavitatea bucală, dar rădăcina lui este încă suficient de rezistentă, este nevoie de confecţionarea unui pivot dentar care să susţină viitoarea lucrare protetică.

De vorbă cu medicii stomatologi

Ce este pivotul? Dr. Andra Custură îți răspunde...

Vezi mai multe

Ți-a plăcut episodul video? Pentru a urmari si alte episoade abonează-te la newsletter. Rămâi la curent cu ultimele noutăţi despre îngrijirea dinţilor şi ofertele speciale!

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.