Obturație de canal

Scoaterea nervului în urma acestei intervenții nu presupune "moartea" dintelui, ci doar dispariţia sensibilităţii la cald, rece şi dulce.

Obturatie de canal la pret avantajos la Clinica Andra Smile din Bucuresti, Sector 1

Intervenția nu este una mai dureroasă decât aplicarea unei plombe și este o procedură reușită în 100% la clinica stomatologică Andra Smile din Sectorul 1, situată pe strada Londra nr. 33.

Obturaţia de canal reprezintă un tratament stomatologic menit să repare şi să salveze de la extracţie un dinte infectat sau care prezintă carii profunde, în cadrul căruia pulpa dintelui (compusă din vase de sânge şi nervi) este extrasă.

Nervul dintelui, component al pulpei dentare, nu prezintă o importantă vitală pentru sănătatea şi bună funcţionare a dinţilor.  Aşadar, extracţia nervului nu presupune „moartea” dintelui, ci doar dispariţia sensibilităţii la cald, rece şi dulce.

Dacă pulpa dintelui este infectată, este necesară îndepărtarea acesteia. Altfel, bacteriile din cavitatea orală se înmulţesc şi infecţia se poate răspândi spre față, gât, iar apoi puroiul infecției se poate scurge către gingii sau piele.


Vrei sa afli mai multe despre Obturație de canal?

Camera pulpară, ce reprezintă interiorul dintelui, precum şi canalele radiculare sunt curăţate şi umplute cu o pastă definitivă. Dacă această procedura nu este aplicată în cazul dinţilor infectaţi, ţesuturile din jurul lor se infectează la rândul lor şi provoacă abcese dentare.

Explicarea tratamentului

Nervul dintelui, component al pulpei dentare, are rolul lui senzorial,adica asigura perceperea senzaţiilor de cald, rece sau dulce.

Aşadar, contrar unei concepţii răspândite de multa vreme , extracţia nervului nu presupune „moartea” dintelui, ci doar dispariţia sensibilităţii la cald, rece şi dulce. Totodată, dintele rămâne receptiv la presiunea masticatorie. Vasele de sânge asigură hrănirea cu sânge precum şi apărarea împotriva infecţiilor dintelui.

Simptomele infecției

Nervul şi pulpa dintelui se irită, inflamează sau infectează din cauza cariilor profunde, a tratamentelor repetate, a crăpăturilor din dantură sau a unor accidente.

Deşi de obicei infectarea pulpei sau a nervului sunt afecţiuni care se prezintă fără simptome, există câteva semne care îţi pot da de înţeles că ai putea avea nevoie de obturatie de canal:

  • durere acută în timpul masticației;
  • sensibilitate prelungită la rece sau cald care tine mai mult de cateva secunde;
  • schimbarea de culoare a dintelui;
  • umflarea gingiei în dreptul rădăcinii unui dinte;
  • abcese ce apar pe suprafaţa gingiilor.

Descrierea procedurii

Prima etapă a acestui tip de tratament endodontic este radiografia dentară, cu ajutorul căreia medicul endodont poate vedea forma canalului dintelui şi totodată detecta semne ale infecţiei osului alveolar.

Apoi, este aplicat un anestezic local asupra zonei şi dintele este izolat pentru a împiedica umezirea cu salivă a interiorului acestuia (camera pulpara).

Pulpa, nervul infectat şi odată cu acestea, bacteriile sunt extrase din canalul dentar, după care interiorul dintelui este curăţat. Umplerea şi închiderea canalului pot fi efectuate în aceeaşi zi, însă în cazul unei infecţii , este necesară aplicarea de medicamente în interiorul dintelui, obturaţia definitivă fiind amânată.

Obturaţia canalului se realizează cu pastă definitivă şi gutapercă.

În general, datorită cariilor profunde sau deteriorării severe a dintelui, este necesară şi aplicarea de coroane dentare sau efectuarea altor tratamente restaurative pentru a-i reda dintelui toate funcţiile masticatorii si estetice.

Urmările obturației de canal

În primele zile după procedura, dintele poate fi mai sensibil la factori externi, însă disconfortul poate fi eliminat cu ajutorul analgezicelor uşoare pe baza de antiinflamatorii.

Cât despre regulile de igienă orală, nu există indicaţii speciale sau suplimentare pentru persoanele care au beneficiat de acest tratament.

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.