Întrebări frecvente

Medicii stomatologi vă dezvăluie răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ale pacienților de la cabinetul Andra Smile.

La ce interval de timp este bine să vin la o consultaţie?

Intervalul de timp este de maxim 6 luni,la fumători şi cei cu mai multe lucrări / implanturi / aparate se va face la 4 luni , moment în care recomandăm să se facă şi un periaj profesional.

Ştiu că am dinţii strâmbi şi trebuie să-mi pun aparat dar nu vreau aparat. Ce se poate întâmpla cu dinţii mei?

ÎI puteţi pierde mai repede decât dacă ar fi drepţi.Trebuie să ştiţi că dinţii strâmbi înseamnă mult mai mult decât credeţi,şi că menţinerea unei muşcături neechilibrate şi a dintilor în nişte poziţii care nu sunt normale , atrag după ele multe modificări ale osului şi bazelor craniului,ale articulaţiilor şi a masticatiei,care influenţează digestia şi de aici întregul organism.Vă sugerez să mergeţi la un consult ortodontic şi acolo să adresaţi toate întrebările pe care le aveţi pentru a lua o decizie cunoscând toţi parametrii influenţaţi.

Cât timp durează o consultaţie?

Durata unei control de rutină ajunge cam la 15-20 de minute.

Este dureros procesul de sigilare a dinţilor?

Nu este dureros şi nu necesită anestezie. Este o manoperă preventivă/profilactică care se recomandă copiilor să se facă de când au apărut dinţii definitivi.

Cât timp va rezista o punte dentară ?

Este greu de spus cât va rezista pentru orice ţine de corpul uman, mai ales că nu avem control asupra a ceea ce face pacientul din momentul în care iese pe uşa cabinetului şi nici a aspectelor de sănătate dentară/generală a pacientului respectiv.Putem doar estima o durată medie de 5-7 ani în cazul în care sunt respectate de către pacient indicaţiile noastre.

Ce avantaje există între periajul profesional şi periajul făcut acasă?

Avantajul constă în pasta de periaj folosită care este specială pentru uzul în cabinet ,aparatul folosit are turaţie mult mai mare care îndepărtează şi petele de pe dinţi şi mai avem şi “ ochii” atenţi ai medicului care vedem în spaţii pe care singuri nu le putem accesa .

La ce intervale de timp se face revelarea plăcii bacteriene ?

În cabinet se efectuează la recomandarea medicului, iar la domiciliu poate fi realizată oricând, după periaj, pentru a verifica cum ne spălăm pe dinţi.

Cât timp durează până la finalizarea un tratament de canal?

Aceasta este o întrebare la care este dificil de răspuns ,pentru că poate varia foarte mult de la o singură şedinţă , la 2-3 şedinţe iar în cazul unor dinţi cu infecţii poate dura timp de 2-3 luni.Cel mai bine întrebaţi medicul despre fiecare  dinte pe care îl aveţi de tratat pe canal!

Ce tratament este indicat să urmez dacă am dureri de dinţi după plombare (obturare)?

Dacă durerile se menţin după plombare / obturare înseamnă că a apărut hipersensibilitatea dentară sau inflamatia pulpara. Mai întâi trebuie aflat diagnosticul corect, ca mai apoi un medic stomatolog specialist să prescrie tratamentul potrivit.

Care ar putea fi riscurile plombării (obturării) unui dinte?

Sensibilitate în cazul în care plomba este profundă/medie și risc de fractură în cazul în care plomba are o dimensiune foarte mare, iar ţesutul dentar care o susţine nu este suficient.

Cât ţine o plombă (obturatie)?

O plombă poate ţine cativa ani  în cazul în care igiena este corespunzătoare.

Care este cel mai bun tip de plombă (din ce material)?

Se recomandă compozit pentru zona frontală sau fatete ceramice. Se recomandă incrustatii ceramice pentru zona laterală la carii medii / profunde cu întindere mare şi foarte mare si plombe compozit pentru cariile superficiale.

Ce este o incrustaţie ?

O „plombă” turnată în laborator în urma amprentării cavităţii formate în urma cariei curăţate de medic.

Dacă îmi înlocuiesc un dinte cu o coroană zirconiu / ceramica , ulterior mai pot apărea infecţii ale dintelui ? Şi dacă da, cum se tratează ?

Depinde de cum este tratat dintele de sub lucrare !! În general este greu să dăm garanţie pe orice ţine de corpul uman , dar dacă dintele este bine tratat, nu vor apărea infecţii ale dintelui respectiv sub lucrare.

Dacă însă apar infecţii, acestea se tratează fie prin intervenţie chirurgicală asupra dintelui, fie se va îndepărta lucrarea şi se va reinterveni asupra dintelui. Dar aici ne referim la reintervenţiile după tratamentele de canal, care este bine să fie urmărite radiologic (tocmai pentru a nu ajunge în astfel de situaţii).

Plombarea (obturarea) unui dinte fără anestezie doare?

Plombarea unui dinte poate durea de aceea este ideal să fiţi deschişi către anestezie pentru a evita complet stările de discomfort ce pot apărea în timpul tratamentului.

Se poate face adiţie osoasă şi în acelaşi timp să se pună şi implanturi?

Sunt situaţii în care se poate face acest lucru,mai ales pentru dinţii maxilari ( cei de sus ) , însă se personalizează pentru fiecare implant în funcţie de anumite criterii bine ştiute de medicul implantolog.

Cât mă ţine albirea dinţilor?

Durata rămânerii dinţilor albi după tratamentul de albire este mult influenţată de obiceiurile alimentare şi de tot ceea ce faceţi pentru a va păstra dinţii albi . În medie durează undeva la 1 an ,maxim un an jumătate,după care este nevoie de o nouă şedinţa de albire de întreţinere.

Îmi sângerează gingiile ,ce este de făcut?

Este recomandat un detartraj minuţios subgingival şi apoi un tratament cu o apă de gură specială pentru 2-3 săptămâni şi apoi făcută o evaluare parodontologică a ţesuturilor ce ţin dintele în os.

Dinţii fără nerv trebuiesc “îmbrăcaţi” sau merg plombaţi?

Recomandarea medicilor va fi întotdeauna pentru a îi “îmbrăca” cu coroane de înveliş pentru că aşa îi protejăm de forţele masticatorii care sunt oricum foarte mari şi pot duce la fracturarea dintelui ,care oricum devine “casant” ca şi structură nemaifiind vascularizat intern, factură ce poate duce la pierderea lui.Foarte rare sunt cazurile în care pot rezista cu plombe sau incrustaţii.

Am auzit /citit că există pivoţi de zirconiu. De ce să aleg un pivot de zirconiu şi nu unul metalic?

Pivotii de zirconiu sunt indicaţi în special atunci când pacientul alege să-şi facă coroană ceramică pe suport de zirconiu sau  integral ceramică , deoarece ei nu transpar prin aceste coroane şi ne dau posibilitatea să obţinem o culoare şi o estetică mult aşteptată de către pacient.Un pivot metalic sub o lucrare de ceramică integrală va influenţa culoare şi rezultatul nu va fi cel dorit!

Ce fac dacă durerea apare imediat după realizarea tratamentului de canal ?

În această situaţie pacientul simte o durere uşoară care cedează la analgetice uzuale şi care dispare de la sine în câteva zile. Această durere nu indică eşecul tratamentului, ci apare în urma iritării ţesuturilor din vârful rădăcinii, care au fost „atinse” în timpul tratamentului endodontic . Se recomandă să aveţi răbdare câteva zile şi durerea va dispărea cu siguranţă .

Dacă durerea apare după un timp mai lung de la obturaţia de canal , ce am de facut?

În această situaţie se poate considera  eşecul tratamentului endodontic , dar diagnosticul se va pune pe baza unei noi radiografii la dintele respectiv si a unor teste de diagnostic facute de medicul endodont.Durerea apare pentru că rădăcina dintelui s-a infectat fie prin înmulţirea bacteriilor care au rămas pe canal (în cazul unor manevre stomatologice incorecte), fie prin contaminarea rădăcinii cu microorganisme ajunse la acest nivel prin fisuri ale dintelui sau prin infecţii aflate în vecinătatea rădăcinii.

În cazul eşecului, medicul stomatolog poate propune retratamentul endodontic în speranţa unei reuşite, individualizând procedura pentru fiecare pacient în parte.