Incrustații

Aceste piese reprezintă varianta modernă care înlocuiesc plombele. Sunt mai rezistente în timp față de tradiționalele obturații, pot ține 40 de ani.

Incrustaţiile pot alcătuite din metale sau materiale fizionomice. Cele două modele sunt recomandate și la clinica stomatologică Andra Smile, situată în Sectorul 1, pe strada Londra nr. 33.

Fie că sunt din ceramică sau compozit, cele mai folosite modele, incrustațiile sunt obturaţii (plombe) realizate în laboratorul de tehnică dentară, în urma unei amprente luate în prealabil de medicul dentist.

Incrustaţiile pot fi concepute din metal – mai exact, din aliaje nenobile sau nobile – sau din materiale fizionomice – aici este vorba de compozit, ceramică (porțelan) și zirconiu, componentă la modă în stomatologie.

Pentru realizarea lor e nevoie de două şedinţe, în prima şedinţă, medicul pregăteşte cavitatea şi ia amprenta, iar în cea de-a doua cimentează incrustaţia primită de la laborator.


Vrei sa afli mai multe despre Incrustații?

Folosirea incrustațiilor este o metodă mai puțin cunoscută în țara noastră, dat fiind faptul că reprezintă o metodă modernă de restaurare coronară, dar superioară plombei din punct de vedere al rezistenţei (poate dura chiar şi 40 de ani).

Prezintă, pe lângă durată, și avantajului estetic şi al conservării structurii dentare.

Pe lângă estetica superioară (în cazul incrustaţiilor din ceramică şi compozit), incrustaţiile prezintă şi alte avantaje cum ar fi: adaptare marginală superioară, refecerea optimă a punctelor de contact, refacerea perfectă a formei dintelui, rezistenţă superioară la uzură, de regulă nu modifică culoarea dintelui şi protejează mai bine ţesuturile dentare restante.

Spre deosebire de plombe, nicio incrustaţie dentară nu se contractă şi nu se dilată la schimbările de temperatură, acţiune care slăbeşte dintele şi poate cauza fisurarea sau fractură acestuia. Prin faptul că incrustaţia se fixează prin cimentare în cavitatea creată, spaţiul dintre reconstituire şi peretele dentar este sigilat, iar în timp se reduce considerabil riscul apariţiei unei carii secundare.

Dezavantaje

Dezavantajele incrustaţiilor implică sacrificiul mai mare de substanţă dentară (cateodata necesită realizarea unei preparaţii mai ample comparativ cu simplele plombe), iar costurile pentru realizarea lor sunt mai mari, de trei-patru ori mai mari față de plombarea tradițională. Investiția se poate recupera în timp, ținând cont că o incrustație poate ține și 40 de ani.

De vorbă cu medicii stomatologi

Ce sunt incrustațiile? Dr. Andra Custură îți răspunde...

Vezi mai multe

Ți-a plăcut episodul video? Pentru a urmari si alte episoade abonează-te la newsletter. Rămâi la curent cu ultimele noutăţi despre îngrijirea dinţilor şi ofertele speciale!

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.