Granulom și/sau chisturi apicale dentare

Este una dintre cele mai puternice infecţii pe care o poate contracta sistemul dentar localizat la un dinte sau mai mulţi.

Granulom dentar și/sau chisturi apicale dentare tratate la Clinica Stomatologica Andra Smile din Bucuresti, Sector 1

Granulomul dentar se naște atunci când apar infiltraţii bacteriene la vârful rădăcinii şi a osului ce o înconjoară. Procedura se desfășoară în totală siguranță la clinica Andra Smile, situată pe strada Londra nr. 33.

Granulomul dentar este o infecţie serioasă care se localizează la rădăcina dintelui. Apare din două motive. Fie este vorba de dinţilor netratați care s-au îmbolnăvit, fie au fost trataţi incorect acasă sau la un cabinet stomatologic de ocazie care nu a respectat normele de antisepsie.

Marea problema la granulomul dentar este că simptomele sunt aproape inexistente. Când mai apar simptome, apar dureri uşoare ale dinţilor sau un disconfort şi o senzaţie ciudată, de parcă dintele ar fi mai înalt decât ceilalţi.

Atunci când sistemul imunitar este mai slab, pot apărea dureri acute, iar zona din dreptul dintelui se poate umflă. Astfel, starea generală de sănătate a pacientului devine mai slabă sau mai precară.


Vrei sa afli mai multe despre Granulom și/sau chisturi apicale dentare?

Infiltraţiile bacteriene vin din canalul infectat al dintelui. Organismul în stadiul acesta înlocuieşte ţesutul din vârful rădăcinii cu un ţesut de granulaţie. Așa se explică și denumirea intervenției de granulom dentar.

Cum se tratează

Există mai multe metode de tratament: tratament endodontic (de canal), rezecție apicală și/sau extracţia dentară.

În cazul tratamentului endodontic sau de canal se va dezinfecta canalul dintelui şi se va aplica o pastă de canal care conţine hidroxid de calciu. Pasamentul se va schimbă săptămânal timp de minim 3 luni.

După aceste 3 luni se va face o examinare radiologică şi se va observa cum răspunde infecţia la tratament. Dacă granulomul se reduce se va continuă tratamentul, în caz contrar se va încerca alt tip de tratament.

Tratamentul prin rezectie apicală implică segmentarea vârfului rădăcinii cu infecţie. Acolo unde este infecţia, zona seamănă cu un săculeţ prins de vârful rădăcinii. Odată cu îndepărtarea vârfului rădăcinii se va îndepărta şi acest săculeţ, care este granulomul propriu-zis.

Se apelează la extracţie dentară numai în cazul granuloamelor mari care nu pot fi îndepărtate cu ajutorul tratamentelor menţionate mai sus.

Dacă se va încerca rezectia apicală, dintele va deveni mobil, datorită faptului că granulomul fiind prea mare, va trebui secţionată o parte mai mare de rădăcina, ceea ce duce la pierderea suportului osos al dintelui. Prin extracţie, granulomul va fi complet extirpat prin chiuretarea alveolei dintelui si osului in care acesta a stat si a fost infectat de granulom.

Granulom dentar, efecte postoperatorii

După operaţie va apărea o umflătură ce va dura maxim 48 de ore. Pentru această se recomandă de obicei un tratament cu antibiotic sau un antiinflamator.

Este indicat să se evite alimentele ţări sau calde.

Vindecarea completă se realizează în 6-7 zile. Pentru a face lucrări dentare, vindecarea durează aproximativ o perioada de 6 săptămâni după operaţia de rezecție apicală.

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.