Coroană ceramică pe suport zirconiu

Sunt cele mai des folosite în ultimii ani pentru că sunt perfect compatibile cu corpul uman și rezistente, până la zece ani.

Coroana ceramica pe suport de zirconiu recomandata la pret avantajos de Clinica Stomatologica Andra Smile din Bucuresti, Sector 1

Avantajul acestui tip de coroane dentare este dat tocmai de materialul din care sunt realizate, zirconiul. Echipa de stomatologi în care puteți avea încredere de la Andra Smile vă sfătuiesc că optați pentru astfel de piese dentare.

Aspectul natural, durabilitatea și biocomptabilitatea sunt câteva dintre avantajele zirconiului care au făcut din acest material unul vedetă în medicina stomatologică din țările dezvoltate din America, Europa și Asia.

Din acest motiv, stomatologii de pe aceste continente recomandă aceste coroane din zirconiu. Ele pot rezista la presiunea masticatorie atât a dinților din față, precum și a dinților din spate (denumiți și laterali).

Coroanele sunt obținute în urma scanării amprentei dentare de către un aparat special, iar apoi zirconiul este frezat de către un alt aparat și astfel sunt eliminate erorile umane care apar în cazul lucrărilor cu metalo-ceramică.


Vrei sa afli mai multe despre Coroană ceramică pe suport zirconiu?

Așa cum am mai precizat și la coroanele din proțelan, diferența între ceramica integrală și ceramica de zirconiu este aceea că zirconiu oferă în plus o rezistență sporită și poate fi folosit pentru restaurarea dinților laterali, în timp ce coroanele integral ceramice au ca indicație exclusivistă zona dinților frontali. Însă, în ultimii ani, coroanele din zirconiu sunt recomandate și pentru dantura frontală.

În prima fază are loc şlefuirea (pilirea dinţilor) şi apoi amprentarea lor. În urma amprentei, tehnicianul dentar va timite în cabinet proba la zirconiu precum şi modul în care închideţi gura. După această probă medicul trimite din nou lucrarea în laborator pentru a se adăuga ceramica, care conferă estetică lucrării.

În final lucrarea va fi cimentată provizoriu, pentru a vedea dacă pacientul de împacă bine cu ea, sau direct definitiv.

Beneficiile zirconiului în stomatologie

Zirconiul se poate folosi atât la confecționarea coroanelor unidentare, cât și a lucrărilor dentare de mare amploare pe dinții naturali cât și pe implanturi.

Coroanele dentare pot fi confecționate din mai multe tipuri de materiale, însă cele care se apropie de naturalețea dinților reali sunt coroanele din ceramică (portelan) ce au ca suport zirconiul.

Principalele avantaje ale utilizarii zirconiului sunt:

Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune că zirconiul este una dintre cele mai bune alegeri ale unui pacient, deoarece are o culoare translucidă atractivă, care se îmbină perfect printre ceilalți dinți naturali. ”Lucrările din metaloceramică se observă, poate nu atunci când vorbim, dar în cazul unei persoane cu zâmbet larg, ele se văd în special la terminația dintelui. Poate mai important decât beneficiul estetic oferit de coroanele zirconiu este cel tehnologic. Coroanele pe zirconiu nu sunt confecționate prin turnare, modul în care este pregătit metalul clasic. Ele sunt obținute în urma scanării amprentei dentare de către un aparat special, iar apoi zirconiul este frezat de către un alt aparat și astfel sunt eliminate erorile umane care apar în cazul lucrărilor cu metalo-ceramică. În plus, acum se pot adapta inclusiv nuanțele, astfel încât să nu existe nicio diferență față de restul dințiilor”, explica medicul stomatolog Andra Custura.

Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu și punțile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente încât pot fi folosite oriunde în cavitatea bucală. Aceste coroane din zirconiu pot rezista la presiunea masticatorie atât a dinților din față, precum și a dinților din spate. ”Ceramica sare destul de des atunci când pacientul mușcă, să zicem, dintr-un aliment mai tare. În schimb, durabilitatea zirconiului înseamnă că acesta poate suporta uzura zilnică și nu se tocește cum este cazul metalo-ceramicii, care pe măsură ce își pierde luciul se comporta asemenea unei pietre ponce care tocește dinții alăturați”, adauga doctorului stomato Andra Custura.

Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decât metalul. ”Atunci când ne referim la biocompatibilitate vorbim despre gingie, pentru că metalul în general este compatibil cu organismul, dar nu și cu gingia, putând da reacții adverse, iritații sau alergii sub forma de usturimi și mâncărimi. Există foarte multe cazuri în care gingia din jurul coroanelor cu metal și ceramică își schimbă culoarea și atunci pacienții revin și cer schimbarea coroanelor cu unele din zirconiu. Din păcate acea urmă va rămane acolo pentru totdeauna, chiar și în urma tratamentelor gingivale”, punctează doctorul stomatolog Andra Custura. În plus, zirconiul nu produce niciun fel de reacție chimică în cavitatea bucală, eliminând riscul apariției unui miros sau gust neplăcut.

Adaptarea imediata. Spre deosebire de alte soluții protetice, coroana pe suport zirconiu este foarte ușoară, ceea ce îi permite pacientului să se acomodeze mai repede cu aceasta. În timp are avantaje foarte mare pentru dinți și pentru gingie, pentru ligamentele care țin coroana, fără să pună presiune pe acestea. ”Poate că la o simplă coroniță pacientul nu simte diferența de greutate, dar la o punte unde lipsește un dinte pe care trebuie să-l reconstituim, câteva miligrame se simt, deoarece corpul de punte se toarnă doar din materialul de baza peste care se pune ceramică, adică zirconiu sau metal”, adaugă stomatologul Andra Custura.

Puțin mai scump, dar mai bun

”Pentru a elimina dezavantajul costului  în cazul lucrărilor cu zirconiu, care sunt duble la preț față de metalo-ceramică și pentru ca ne dorim să încurajăm pacienții să opteze pentru variante moderne, cu multiple avantaje, costul lucrării cu zirconiu l-am redus de la 1350 lei la 1049 lei, în care este inclusă și coronița provizorie pe care pacientul trebuie să o poarte două saptamani, până este gata lucrarea. Este foarte important ca atunci când suntem puși în situația de a alege din ce material să fie realizată coroana dentară, să solicită, cât mai multe soluții si explicații referitoare la anumite criterii importante ale acestora și să alegem zirconiu măcar pentru zona frontală”, adaugă doctorul Andra Custura.

Pentru îngrijirea restaurărilor dentare

Igiena este un element foarte important atunci când vine vorba de longevitatea unei restaurări dentare, această regula fiind valabila și în cazul coroanelor dentare. Prin urmare, se recomandă menținerea sănătății gingiilor și a danturii prin periajul cu pastă de dinți fluorurată și utilizarea metodelor auxiliare periajului dentar. De asemenea, sunt importante vizitele periodice la cabinetul stomatologic pentru controalele dentare de rutină și periaj profesional.

Puteti afla mai multe despre coroanele din zirconiu pe siteul clinici Andra Smile www.andrasmile.ro si pe pagina de Facebook.

Medicii de la clinica stomatologică Andra Smile din Sectorul 1, lângă stația de metrou Piața Victoriei, vă dezvăluie întrebările primite des de la pacienții clinicii și răspunsurile aferente.

Cand e nevoie să-mi pun o coroană dentară?

În următoarele situații:

 • Dinţi distruşi prin carii dentare,
 • Dinţi devitalizaţi (cu nervul scos),
 • Distrucţii coronare masive,
 • Dinţi lipsă

Dacă îmi aleg coroană dentară pentru mai multi dinti, e adevarat că prețul mai scade?

Puntea dentară cuprinde mai multe coroane dentare. Preţul este acelaşi pentru că manoperele sunt aceleaşi.

Care este durata de viață a unei coronițe pe suport de zirconiu?

Laboratorul dentar dă garanţie maxim 2 ani. Noi garantăm lucrările atât timp cât pacientul vine regulat la control, are o igienă riguroasă, nu muşcă din alimente, mestecă atent, ….ş.a.m.d.

Durata de viaţă a unei coroane dentare pe suport de zirconium este de 5-10 ani, în funcţie de cât de bine o îngrijeşte pacientul.

Cum să îmi îngrijesc dinții după ce mi-am pus coroana dentară?

 • Spălat regulat de 2 ori pe zi;
 • Folosire mijloacelor auxiliare curăţării (aţă dentară, apă de gură);
 • Folosirea superfloss-ului (aţă dentară special concepută pentru lucrări dentare şi aparate dentare)
 • Folosirea duşului bucal;
 • Controale regulate la medicul dentist;
 • Igienizare profesională o dată la 6 luni  Se recomandă să se facă o igienizare cu jet de bicarbonat şi apă, pentru a curăţa spaţiile greu accesibile de sub lucrări şi pentru a purifica şanţul gingival.

Ce alimente, bauturi, obiceiuri ar trebui sa evit ?

Trebuie evitate alimentele tari, muşcatul, deschisul sticlelor cu dinţii, spartul seminţelor cu dinţi.

Ce afectiuni, boli, complicatii ale dintelui previne o coroana dentara zirconiu?

Dacă nu-ți pui coroană, indiferent că este vorba de coroană metalo-ceramică sau de ceramică pe zirconiu, vor fi afectate :

 • masticaţia,
 • fonaţia (formarea sunetelor cu ajutorul corzilor vocale),
 • estetica (aspect urât, îmbătrânit al dinţilor),
 • pe termen lung apar tulburări ale articulaţiei temporo-mandibulare, starea generală de sănătate a pacientului fiind afectată.

De asemenea, în cazul folosirii ceramicii pe zirconiu, retracţiile gingivale sunt mai rare şi lizereul cenuşiu din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apare!

Primesc vreo garantie pentru lucrarea dentara care mi se face?

Dacă pacientul se prezintă regulat la controale, dacă are o igienă exemplară, dacă respectă instrucţiunile cu privire la mâncatul corect (la evitarea muşcării şi a ruperii cu dinţii a diferitelor alimente), atunci garanţia lucrării va fi de 2 ani.

Pacienţii care scrâşnesc din dinţi vor purta o gutieră, care este un fel de protecţie din plastic pentru dinţi. Această protecţie diminuează stresul muscular exercitat asupra lucrărilor sau a dinţilor).

 

De vorbă cu medicii stomatologi

De ce ar trebui să alegem lucrările din zirconiu? Dr. Andra Custură îți răspunde...

Vezi mai multe

Ți-a plăcut episodul video? Pentru a urmari si alte episoade abonează-te la newsletter. Rămâi la curent cu ultimele noutăţi despre îngrijirea dinţilor şi ofertele speciale!

Programare rapidă

Completează formularul și vom răspunde în maxim 24 de ore de la momentul în care ați făcut o solicitare online de programare la clinica Andra Smile.